Civic Centre back to all projects
Civic Centre
Civic Centre
Civic Centre
Civic Centre
Civic Centre

Location: Nehru Place, New Delhi

Project Work Status: Proposed Projects

The aim is to design a platform that will allow people from different backgrounds to gather, collate and share their culture. Simultaneously, it has to serve the purpose of a community center for the neighborhood. Paras ground opposite Nehru place district center was the proposed site.

Site is a transitional space between the two contrasting edges. On one edge stands the largest electronic hub of the city; the other faces a quiet residential area. With the presence of strong contextual setting, the site becomes an important node in the city but does not reserves a strong character for itself.

Concept and Ideology
The uniqueness of the site is derived from its proximity to the iconic District center Nehru Place. To complement the largest electronic hub of the city, the built form portrays an integrated chip planted on a carefully planned circuit landscape that defines the pedestrian circulation within the site. The building both symbolically and literally shall reinforce its identity by connecting to the District center.

Planning and Design
While Nehru place soars high in the sky, it diminishes the existence of its quite surroundings. The built form is thus used as a tool to establish a strong character for the site and the surrounding areas.

The building is raised above the ground by 10 m and rests on steel trusses. This creates a dramatic effect and simultaneously enables the possibility to develop a large open public platform. The approach of the building complex is through multiple vertical cores and elevated walkways amongst the tree canopies that lead to the main building. The truss structures thus deliver structure and form to the building and also provide with a unique transitional experience to the visitor.

There are huge plazas and open grounds in Nehru Place that contain thousands of people but do not provide privacy and comfort. The landscape designed for the center that resembles a circuit board provides with nodes at various locations which in turn facilitate the visitors with spaces of varied character. These nodes create segregation within public, semi-public and private zones.

Top