Cibo Fine Dining Restaurant Lounge & Bar back to all projects
Cibo Fine Dining Restaurant Lounge & Bar
Cibo Fine Dining Restaurant Lounge & Bar
Cibo Fine Dining Restaurant Lounge & Bar
Cibo Fine Dining Restaurant Lounge & Bar
Cibo Fine Dining Restaurant Lounge & Bar
Cibo Fine Dining Restaurant Lounge & Bar
Cibo Fine Dining Restaurant Lounge & Bar

Project Work Status: Completed Projects

Area: 14000 Sq Ft

Client: Cibo

Project Duration: 2008 - 2009

The design of Cibo has developed around the true spirit of Italian architecture. Cities such as Florence-the cradle of Italian Renaissance gave us inspirational cues. During design and execution processes, the spirit of the Renaissance was a major guiding force. It is an eclectic representation of the "archetypal' Italian courtyard. With a grand water feature of five monolithic stone fountains, surrounded by a colonnaded verandah of exposed circular brick columns, this is almost mythical in its context of the Hotel Janpath.

The free-standing exposed brick arches are representing the proportions of Italian Renaissance. Made in wedge shaped bricks to achieve structural stability without the help of any reinforcements, these free standing, true arches rest on circular brick columns. Each brick has been handcrafted to achieve the correct profile of the columns.

Water has been spatially interspersed throughout the courtyard through a complex system of water channels. A Cluster of 28 ft high stone monoliths at the entrance are washed with a water cascade which forms the most imposing water feature. A 20 ft high grape fountain made in rustic brass finish forms the central focus in the courtyard. Water channels tracing the periphery of the verandah enhance the outdoor dining experience with its tranquil sound.

An array of carefully crafted Wood and Glass French Doors make a Grand statement and connects the indoor and outdoor spaces. The pale coloured glass panels were selected to accentuate the antique tiles. These linear doors with fanlights on top let in plenty of soft light into the hallway which further creates stunning effects of colored shadows during the day.

Project also involved, studying the local materials and finishes like terracotta roofing tiles , cobbled stone flooring and old world distressed finishes to bring in the historical context to the design aesthetic of the place.

Design Concept: Rohit Bal

Design Rationalization and Development: 42mm ( A R C H I T E C T U R E ).
Top