Cafe Lota & Museum Shop At The National Crafts Museum back to all projects
Cafe Lota & Museum Shop At The National Crafts Museum
Cafe Lota & Museum Shop At The National Crafts Museum
Cafe Lota & Museum Shop At The National Crafts Museum
Cafe Lota & Museum Shop At The National Crafts Museum
Cafe Lota & Museum Shop At The National Crafts Museum
Cafe Lota & Museum Shop At The National Crafts Museum
Cafe Lota & Museum Shop At The National Crafts Museum
Cafe Lota & Museum Shop At The National Crafts Museum
Cafe Lota & Museum Shop At The National Crafts Museum
Cafe Lota & Museum Shop At The National Crafts Museum
Cafe Lota & Museum Shop At The National Crafts Museum
Cafe Lota & Museum Shop At The National Crafts Museum
Cafe Lota & Museum Shop At The National Crafts Museum
Cafe Lota & Museum Shop At The National Crafts Museum
Cafe Lota & Museum Shop At The National Crafts Museum

Location: New Delhi, Delhi, India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 4,000 Sq.Ft.

Client: Ruchira Ghose

Project Completed: 2014

Studio Lotus was appointed by the Crafts Museum to redesign the Museum Shop, the Cafe and sections of the Courtyard all of which were in a poor state of disrepair. The overall idea concept in the renovation was to retain the use of humble material in building the framework and functional aspects and using craft to elevate the spirit of the spaces. For the Museum Shop, building openings have been reconfigured to naturally connect it to the landscape around, making the shop much more visible and create a sense of lightness by bringing in daylight from the old internal courts. The high volume of the building and elements such as the old timber rafters have been restored and revealed by removing the false ceilings and restoring construction details. The walls serve as a canvas for either storytelling through craft or for merchandise. Cafe Lota is a natural extension of the Museum shop and is set in the negative space created by the boundary wall and the museum shop. A lightweight metal framework inserted into this odd volume ties the space together and creates nooks and portals for people to dine and converse in. Negative spaces are filled with plants to create a light and airy yet shaded enclosure that makes full use of the beautiful trees and painted walls that surround the eatery. A lightweight bamboo trellis of varying density brings dappled light into the space through the day. Both the spaces use a tight palette of local sandstones, local timber such as mango, Mild-steel and sand plastered walls to create a monolithic backdrop for the crafted objects and an earthy setting that ties all the spaces together. Modular and easy to re-configure MS & Timber display system, that spans tall vertical surfaces in some places effectively holds the varying nature of craft objects and textiles. The Entrance to the premise and the ancillary facility block for the toilets, offices etc were also cleaned up & re-configured. The Museum team for further development of the other building and overall development of the entire NCM complex has adapted this design approach.
Top