C Plan House back to all projects
C Plan House
C Plan House
C Plan House
C Plan House
C Plan House
C Plan House
C Plan House
C Plan House
C Plan House
C Plan House
C Plan House
C Plan House
C Plan House
C Plan House
C Plan House
C Plan House
C Plan House
C Plan House

Location: Bangalore, Karnataka, India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 9000 Sq. Ft.

Client: Tania & Sandeep Khosla

The C-Plan House uses a 9000 sft plot to great advantage by maximizing use of a central courtyard-garden, inspired by the aangan in traditional Indian homes. The courtyard-garden is at the core of the home and all rooms on the lower and upper level look into it.

From the street there is complete privacy. The house reads as a series of staggered abstract linear planes. A 60ft wall clad in copper sheets leads one to the entrance foyer in the south west. The spaces then slowly reveal as a gentle narrative as the living area spills into the verandah and then into the east garden.

The connection between the lower and upper level is via a light floating stair constructed in steel and timber and suspended within a double height volume from an exposed concrete wall.

The deep verandah is the pivot of the house, with the living , dining and family rooms all interacting with it. The east facing orientation bathes the garden and verandah with a gentle morning light , and views are of a 30 year old temple tree set afloat a shallow water feature with a mature canopy of trees surrounding it.

Air movement is channeled effectively from west to east via large sliding doors providing constant air-movement through the house.

Expanses of polished Kota stone are offset with teakwood with certain vertical planes in exposed concrete. The monotone shell is punched with a lot of colour in the furniture, artwork and accessories.

The C-Plan house is a good example of our holistic view to design, where the boundaries and the relationship between Architecture, Interior Design and the Landscape get quite blurred.

Top