C-320 Defence Colony back to all projects
C-320 Defence Colony
C-320 Defence Colony
C-320 Defence Colony
C-320 Defence Colony
C-320 Defence Colony
C-320 Defence Colony

Location: Defence Colony, New Delhi, Delhi, India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 2,000 Sq. Ft.

Project Completed: 2012

The addition of and spatial re configuration of a new third floor apartment in New Delhi saw two key interventions in the space. The first was the insertion of an upper level courtyard that connects the third floor to the terrace and is the primary spatial organising element in the project. The second is the concrete vaulted roof in the main living space and kitchen.

With key spaces like the living room and the kitchen converging on to the courtyard, the space is transformed into an outdoor room, while a cantilevered stair that casts sharp shadows on the wall makes promises of a space beyond in a manner similar to the courtyard window that frames an urban landscape. The kitchens adjacency to the courtyard enables it to be viewed as a either an "open kitchen" participating in the practice of everyday living or as a "closed kitchen" providing support services.

In contrast to this, the vaulted roof architecturally sets up a rhythm that orients one towards the courtyard. The roof's intrinsic geometry gives it greater strength and uses less material and absorbs less heat in the summer months.

The courtyard, insulated vaulted roof and sun protected glazing system, particularly on the west, keeps the apartment cool in the hot summer. The predominant materials of its construction were sourced from the greater Indian sub continent.
Top