Brain And Cognitive Science Centre back to all projects
Brain And Cognitive Science Centre
Brain And Cognitive Science Centre
Brain And Cognitive Science Centre
Brain And Cognitive Science Centre
Brain And Cognitive Science Centre
Brain And Cognitive Science Centre
Brain And Cognitive Science Centre
Brain And Cognitive Science Centre
Brain And Cognitive Science Centre
Brain And Cognitive Science Centre

Location: Massachusetts, Usa

Project Work Status: Completed Projects

Area: 40,000 Sq.Ft.

Client: Mit, Cambridge Massachusetts

Project Duration: 2000 - 2005

With a floor area of over 400,000 sq ft, MIT's new centre for Brain and Cognitive Sciences is the largest such facility in the world.

The site at the Kendall Square area of the MIT campus, is a difficult one, straggling two separate pieces of land separated by a railroad track So also the program - the complex houses three major research institutes, the Picower Center for Learning and Memory, the McGovern Institute of Brain Research, and MIT's Department of Brain and Cognitive Sciences. The brief stipulated that each of these institutes has its separate identity, and its own entrance from street level. Vet, once inside the complex, all three are melded into one continuous system, that maximizes the flexibility and the interaction between scientists, so essential to culture of MIT, and to the cutting-edge research that will be done here in the decades ahead.

Commenting on the project, MIT's President Charles Vest said: "The facilities reflect the benefits of a special partnership : the extraordinary urban design sensibilities of the lead designer, Indian architect Charles Correa, who has created limestone and glass forms of immense power and elegance, and the extensive experience of Goody Clancy and Associates in designing academic buildings and laboratories noted for their effectiveness and efficiency. Their combined efforts will constitute one of the finest facilities in the world measured on any dimension."

With its outer skin of glass and a beautiful beige Portuguese stone (that seems to reflect all the ambient light in the sky and in the surrounding streets), the BCSC succeeds not only as a piece of architecture, but as a seminal example of urban design that enhances the surrounding buildings of Kendal Square as well.
Top