Boing Sound Studio back to all projects
Boing Sound Studio
Boing Sound Studio
Boing Sound Studio
Boing Sound Studio
Boing Sound Studio
Boing Sound Studio
Boing Sound Studio
Boing Sound Studio
Boing Sound Studio
Boing Sound Studio
Boing Sound Studio

Location: Mumbai, Maharashtra, India

Project Work Status: Completed Projects

We designed a fun new Origami inspired technical Sound recording studio Share The base idea of the new BOING Sound Studio in Khar came from the folded lines of the layout. The acoustics and studio design came from Sam Toyoshima in Japan, and we developed the design aesthetic of the proposed studio from the angular folded experience of his Studio spaces. Our main design inspiration came from Origami, and the art of folded order. We experimented with folded surfaces as a means of optimising space, building in incidental functionality, and allowing a cohesive design language to emerge. The folded surfaces automatically work well acoustically, minimising sound reflection and distortion. Stringent fit-out guidelines for the Studio walls and acoustic surfaces meant creating a strong design and form language, one that would effectively integrate all the different rooms and surfaces into a seamless experience. Surfaces were gradually built up by detailed line markings, and folds were calculated to be able to form openings, wall panels, HV-AC access panels and a host of other functionality. The finished BOING Sound Studio favoured a simple straightforward colour palette and accent shades, allowing a clean design language to emerge. We created a small Cafe area for clients to use as a productive work area while there for bookings. Various panelled folded surfaces enclosed seating areas, and created privacy where required. Wall surfaces were demarcated for future Art pieces, and a fresh, day-washed space was conceived as a marked differentiator from other dark gloomy studios. Other areas at BOING, as extensions of the Origami folded language. Lighting was designed to be inobtrusive, with tiny pin-prick LEDs forming clusters of lights to light up various surfaces and create contrasts. We designed the basic design language and colour schemes for the Recording studio areas, and extended the folded panelling idea inside as well, in subtle details. The idea was to achieve a built-in, clean look and not compete for attention. The client area, featuring retro styled furniture and a clean modern vibe was designed to be a comfortable and simple work area for clients to wait during bookings and recording sessions.
Top