Bioport back to all projects
Bioport
Bioport
Bioport
Bioport
Bioport
Bioport
Bioport
Bioport
Bioport

Location: Sohna, Haryana, India

Setting a precedent for a new genre of typology in India, BioPORT is a state-of-the art life sciences complex planned for fit-out workspaces for global pharmaceutical, biological and chemical companies. A covered area of 20,500 square metres offers complete flexibility and can be custom-designed by each potential client to meet its specific need. Given the indicated emphasis on its need for financial feasibility and speed of construction, Raj Rewal has planned the layout in a manner so that the design allows flexibility for units to be sold individually or together. The many technical aspects of the programme entail Agri-Biotech, Bioprocessing and Biosafety facilities besides laboratories for Bioreactor and Fermenter, Analytical testing, Genomics and

In-silico and Central Molecular Biology, a training complex, Bio-business centre, scientist rooms and other amenities. The architect has based the design on a modular laboratory system with several internal and external lush green courtyards ensuring natural light to all the workspaces. Deriving inspiration from its scope, the organic form fluidly connects radiating arms that segregate various functional aspects while being linked by support modules. The entrance, facing the main road, ensures equal importance to the different proposed facilities for research. All the prominent rooms for the scientists face the non-processing zone, which can be engaged for social or teaching activities. A carefully modulated pattern of fenestrations seeks to accentuate the form?s sinuous elegance. Seen as a common thread between his recent projects, Rewal places a major emphasis on the maximum utilisation of renewable sources of energy and sustainable methods such as the incorporation of solar energy, water harvesting and other environment-friendly features into the BioPORT complex. The building mass encloses a central space providing diffused light. While this allows the workspaces at the upper level to overview the atrium and courtyards, it also creates a zone of buildings under cover thereby reducing the air-conditioning load. Photovoltaic panels are planned to be placed on the rooftop to generate power for consumption. Terrace gardens at the roof level work in further reducing the building?s energy load.

Top