Bamiyan Cultural Centre back to all projects
Bamiyan Cultural Centre
Bamiyan Cultural Centre
Bamiyan Cultural Centre
Bamiyan Cultural Centre
Bamiyan Cultural Centre
Bamiyan Cultural Centre
Bamiyan Cultural Centre
Bamiyan Cultural Centre
Bamiyan Cultural Centre

Location: Bamiyan, Afghanistan

Project Work Status: Competition Projects

Area: 2,190 Sq.M.

Client: Unesco & The Ministry Of Information And Culture, Afghanistan

Team: Abin Design Studio

Located on the edge of a plateau overlooking the historic Buddha cliffs of Bamiyan, the site comprised two flat levels negotiated by a steep slope. The focus of the proposal was to capture the evident absence of the regions heritage by orienting the building towards the hollows in the cliffs where giant statues of Buddha were once housed. Choosing to utilize the slope of the site, this public building was devised as a terraced open plaza flanked by built masses towards the sides. Spread over various levels, views of the cliff were optimal from all areas. Considering the regions limitations regarding economy, connectivity and available technology, the Cultural Centre was proposed to be built using traditional mud construction techniques while maximising the use of indigenous resources. The outcome was that of a complex articulated to merge with the natural landscape of the region.
Top