Ashish Cherian's Residence back to all projects
Ashish Cherian
Ashish Cherian
Ashish Cherian
Ashish Cherian
Ashish Cherian
Ashish Cherian
Ashish Cherian
Ashish Cherian
Ashish Cherian
Ashish Cherian
Ashish Cherian
Ashish Cherian
Ashish Cherian

Location: Bangalore, Karnataka, India

Project Work Status: Completed Projects

Area: 8500 Sq.Ft.

Client: Mr. Ashish Cherian

Team: Vimal Jain, Sandeep J, Manoj Ladhad, Senthil Kumar

Project Completed: 2012

Consultants: Manjunath & Company, Artherya Constructions

The site located within a gated community and is laden with trees.The plot is bound by roads on the eastern and southern edges. The idea for this four bedroom house is about the negotiating the trees and using these conditions to bring about a sense of place. The central space of the site is occupied by a jacaranda, mango, chikoo and some teak trees. This resulted in the reading of the site as three longitudinal spaces. The central space accommodating the existing trees was read as open spine which would help anchor the design to the site. Further programmatic bars were considered on either side of the open spine . One of them along the eastern edge addressed the familial needs of public spaces the other along the western edge was occupied by the more private bedrooms . Both these are connected by a space which is seen as the family space overlooking the central spine. Walking through this organisation lends a very horizontal layered experience. The bedrooms are directed towards the central spine through balconies and windows while the access corridor to the bedrooms is pushed out to the outer edge buffering the space from the western sun. The terrace over the living and dining is designed as a garden. The greening of terraces restores and adds to the existing verdure.
Top