Aravali House back to all projects
Aravali House
Aravali House
Aravali House
Aravali House
Aravali House
Aravali House
Aravali House
Aravali House
Aravali House
Aravali House

Location: Damdama Lake, Gurgaon, Haryana, India

Project Work Status: Ongoing Projects

Area: 7,500 Sq.Ft.

THE SITE is where Damdama Lake meets a great old fold of the ancient Aravali ranges. Damdama Lake is a reservoir in Haryana, spread in the shape of an amoeba, with many branches. It was formed in 1947, when a stone and earthen dam wascommissioned andconstructed by the British, for rain water harvesting.

THE CLIENT had a simple brief. The design and architecture of this weekend home should not detract from the surrounding natural beauty. The house should be a beautifully designed protective shell, seamlessly functional but a habitat that at all points connected back to its natural environment. The house is, therefore, designed to experience the lake and these ancient mountains, from various heights, yet staying low in its own height, so as not to block the views of any direction. It is made to engage with the landscape and experience it even from the inside. The interior and exterior relationship is like a beautiful romance in its early years.

THE ARCHITECTURE involves five geometric shapes, coming together at the ground level, to form the circulations space, the public spaces and the private spaces. The circulation space slices horizontally through the central blocking of the shapes and vertically through the same extruded rectangular shape, via a floating staircase that takes one to the private spaces on the first floor level. The private spaces are vertically stacked, one on top of each other, allowing the main public space to have a double height, yet visually connecting it back to the first level's private entertainment space. While in the house, the natural environment is everywhere. It surrounds one and occupies one, irrespective of where one may be. It allows for moments of pause and reflection, yet engages all the spaces together.

THE DESIGN is kept simple and contemporary. The colours used are subtle. The bold accents come from the artwork and the soft furnishings. The furniture selection is modern, comfortable and contemporary.

THE LANDSCAPE of this site is seemingly unplanned, to blend with the surrounding landscape with its reserve forests The choice of trees is indigenous and one that delights all the five senses. The species of trees and shrubs are chosen for their varying heights, for the beauty and colour of their form and foliage, for the fragrance of their flowers, for the feel and taste of their fruit and for the music that they create when the frequent wins rustle through their leaves.

ARAVALI HOUSE is created as a peaceful weekend retreat.

Top