Aon Hq back to all projects
Aon Hq
Aon Hq
Aon Hq
Aon Hq
Aon Hq
Aon Hq
Aon Hq
Aon Hq
Aon Hq
Aon Hq
Aon Hq
Aon Hq
Aon Hq
Aon Hq
Aon Hq
Aon Hq

Location: East Africa, Tanzania

Project Work Status: Completed Projects

Area: 820 Sqm

Client: Skan Properties Limited

Team: Sangeeta Merchant, Sanjay Parab, Maithili Joshi & Sanjeev Panjabi

Project Duration: 2005 - 2006

Contractors: Holtan E.A. Ltd
Engineers: Pendharkar Associates
Site Area: 2,591 sqm

Sited in a quiet, low-rise, residential neighborhood of Dar-es-Salaam, an emerging financial hub on the coast of Tanzania, East Africa, the AON Insurance Headquarters is nestled within a lovely garden acreage with existing acacias, gulmohurs, frangipanis and Erica palms.

The brief prompted the placement of three off-shutter concrete cabinets, to incorporate storage of records. These cabinets form the principal enclosure and allow for framed vistas of the surrounding garden, continuing and enhancing the spatial construct of the garden.

Over these cabinets, levitates a giant, blade-thin canopy. It is a contemporary interpretation of the indigenous 'makuti' or thatch roofs. The glazed upper storey detaches the solid walls from the light canopy and affords limitless views over the tree tops. The windows can be kept open for most part of the year, reducing energy loads, allowing fresh cool breeze to penetrate the building, apart from offering abundant protection from heavy rains of the tropics. It modulates glare-free, reflected light to create a soothing work environment and establishes a strong connection to the outside.

A water body immediately outside the principal meeting rooms invigorates the surrounds with the soft sound of flowing water and acts as a black reflective plane.

From within the building, one can sense the passage of time as the building absorbs the slightest changes in the light quality and the shifting of the shadows of trees, in the outside garden environment. Movement within the building and occupation of each office amplifies the intrinsic connection with the surrounding vegetation.

The building maintains an honest simplicity in its make up and in its materiality, fostering the comfort of its inhabitants and in the hope of promoting productivity.
Top