Alila Diwa back to all projects
Alila Diwa
Alila Diwa
Alila Diwa
Alila Diwa
Alila Diwa
Alila Diwa
Alila Diwa
Alila Diwa
Alila Diwa
Alila Diwa
Alila Diwa
Alila Diwa

Location: Goa, India

Project Work Status: Completed Projects

Alila Diwa is designed with Goan sensibilities overlaid with modern vocabulary. We wanted it to be as contextual to the place and time as possible. The language & proportions used throughout the project is a product of the detailed analysis we did on Goan vernacular architecture. Despite the large built-up area we have been able to bring in a human scale for the buildings.

The primary concern while designing was to take advantage of the elements of site both physically and visually. Our planning strategy was to allow the existing trees to remain in place while the building wrapped around them. Thus the cluster of mango trees became part of the main courtyard while the presence of banyan trees provides 'spice studio'- the specialty restaurant' an ambiance of lingering nostalgia. Considerations about elements of nature were a major deciding factor in planning the overall space syntax. The building has an open plan concept which allows free flow of spaces. Except for critical areas like rooms, conference halls & portions of the main restaurant all other areas are left open allowing the flow of natural light and wind. The positioning of swimming pool is again after careful consideration about wind direction. By positioning it along the windward direction we were successful in bringing the cooled air into the courtyards which in a way acts as wind funnels. Although the built space is spread out, the services are kept invisible. To avoid the guest circulation crossing the service circulation we have provided dedicated underground links to key areas from back of house areas for room, F&B and electro-mechanical services.

Use of local plant species that required minimum maintenance was given foremost consideration as far as landscaping is concerned. The intention was to showcase the indigenous flora of Goa & there by provide a natural look to the overall landscape. The decision to retain all existing trees on site was strictly followed. The process of designing the resort around the existing mango & banyan trees, though proved to be a tough exercise; gave a unique character to each and every space as no two areas could be replicated. Water bodies are positioned in strategic areas considering the visual and climatological aspect. Only natural materials are used for all hardscaped areas. Though there is no rating certification for the building, the incorporation of all the above features makes Alila Goa one of the "greenest" among the hotels in this category.

Top