Aldar Headquarters back to all projects
Aldar Headquarters
Aldar Headquarters
Aldar Headquarters
Aldar Headquarters

Location: Abu Dhabi - United Arab Emirates

Project Work Status: Completed Projects

Client: Aldar Laing O’Rourke

Architect: MZ Associates

  • A unique structure, circular in elevation.
  • The external diagrid provides an almost column free internal environment.
  • By taking ownership of the geometry of the building form, Arup was able to reduce the number of individually sized glass panels from over 10,000 to 10.
The Aldar HQ building is a 121m tall, 23 storey commercial building located in the Al Dana business district on the exclusive Al Raha Beach development in Abu Dhabi.

The client needed the vision of the building to be made into a reality in a very short time. Having Arup as the lead consultant enabled a close working relationship with the client allowing for an effective and efficient decision making process.

The groundbreaking building represents a fusion of tradition and modernity, with the striking circular shape symbolising unity and stability. The building's diagrid concept largely eliminates the need for internal columns, which would compromise the aesthetic appeal of both the external building as well as the views from within.

This steel diagrid is the first of its nature in the UAE and showcases Arup's leading edge approach to structural design in the region. The project was developed in line with the US Green Building Council LEED rating system.

One of the biggest challenges was the tight deadline for delivery, driven by the client's desire to have the building completed for the 2009 Abu Dhabi Formula 1 Grand Prix. To help meet the deadline, precast columns, stairs, landings and factory assembled toilet modules were widely employed to maximise off-site construction and accelerate the erection program on site. The use of advanced 3D modelling and a close and productive collaboration between Arup and its project partners were also key.

The project also adopts a subterranean vacuum waste collection system which transfers the waste directly to a local waste transfer station for recycling and compacting, eliminating the need for refuse collection vehicles. This system is the first of its kind in Abu Dhabi.

With the identity and success of the building being driven from the purity of the form and speed of construction, the facade engineering team at Arup were instrumental in setting the geometrical rules for all other disciplines at a very early stage. The facade geometry resolution extended even to the positioning of the piled foundations in order to ensure that the facade contractor had an uninterrupted zone in which to create the building skin.

Building form

By understanding this geometry coupled with how systems can be designed with unnoticeable varying joint widths, Arup was able to reduce the number of individually sized glass panes by a factor of 1,000. This resolution also enabled all floor edges to be set out using a simple circular geometry allowing both quicker construction but also greater ease for the tenant fit out.

Building Maintenance Unit

The concept of the building maintenance unit (BMU) was developed by Arup with the introduction of a single machine from which three cleaning teams can work at once to cover the areas as required to keep the building free from the desert sand and dust. In addition, energy efficient variable air volume (VAV) cooling systems, energy efficient light fittings and controls and water efficient sanitary fixtures were used.

This unique shaped building was produced with a very high efficiency of Nett/Gross area.
Top