Adharshila Vatika Kindergarten back to all projects
Adharshila Vatika Kindergarten
Adharshila Vatika Kindergarten
Adharshila Vatika Kindergarten
Adharshila Vatika Kindergarten
Adharshila Vatika Kindergarten
Adharshila Vatika Kindergarten
Adharshila Vatika Kindergarten
Adharshila Vatika Kindergarten
Adharshila Vatika Kindergarten
Adharshila Vatika Kindergarten
Adharshila Vatika Kindergarten
Adharshila Vatika Kindergarten
Adharshila Vatika Kindergarten

Location: New Delhi, Delhi, India

Project Work Status: Completed Projects

Awards

  • Designshare Awards 2008' USA - Winner
  • World Architecture Community Awards 2009 - Winner
  • WAN Colours in Architecture Awards 2011 - Longlist
  • CELE Compedium of Exemplary Education Facilities - Selected
  • Archidesign Awards 2007 - Best Interior Design (Northern Region)
  • Archidesign Awards 2007 - Young architect of the year (Northern Region)
  • IIID MK Awards 2007 - Emerging Interior Designer (North & East Region)
  • IIID MK Awards 2008 - Institutional Interior Design (North & East Region)
  • IIID MK Awards 2008 - Institutional Interior Design (National Level)

Publications

  • Schools - Educational Spaces
  • Designing For Education
  • Architecture + Conception
  • Kindergarten Building
  • Kindergarten Architecture
  • Eden For Boys & Girls
  • Atlas Of World Architecture
  • Design Today - Oct 2007
  • Society Interiors - Jan 2008
  • Insite - Jul 2009
  • Archi Design - May 2010
  • International New Architecture - Feb 2012
  • World Architecture Community
  • BBC
  • Best Education Degrees

The Kindergarten is a redesign of an existing facility where the emphasis of the design was to maintain the functional requirements and the character by retaining the elevation. The original two stories were placed in the middle of the site where all rooms had natural ventilation. The plans were kept as simple as possible with only one corridor connecting all the spaces overlooking the central courtyard. An environment was created inside, which transforms into children?s space, one with which they can identify with and remember the areas and space, so that they can easily move around. The building plan worked on a hexagonal shape, enclosing an open courtyard, acts as a secured space for children to play. The building elevation was derived using basic primary forms of circles, triangles and squares and had to differ from a castle shaped or fairy tale exterior to give it a raw outlook. The use of colors and forms in the exterior was similarly reflected in the interior spaces. Foremost in the execution of the building and selection of materials or colors was not to loose the character of the building. The landscape was also an important aspect of design with transition between two spaces achieved by materials and their colors.

Top