Academic Building, College Of Engineering back to all projects
Academic Building, College Of Engineering
Academic Building, College Of Engineering
Academic Building, College Of Engineering
Academic Building, College Of Engineering
Academic Building, College Of Engineering
Academic Building, College Of Engineering
Academic Building, College Of Engineering
Academic Building, College Of Engineering
Academic Building, College Of Engineering
Academic Building, College Of Engineering
Academic Building, College Of Engineering
Academic Building, College Of Engineering
Academic Building, College Of Engineering

Location: Pune, Maharashtra, India

Project Work Status: Completed Projects

Cost: Rs. 12.01 Crores

Area: 77,559.14 Sq.Ft

Client: College Of Engineering

Team: Mr.Rahul Sathe, Ar.Daraius Choksi, Ar. Harsh Manrao, Ar. Abhishek Vora, Ar. Shahan Patel, Ar. Abizar Teawala And Ar. Priyanka Talreja

The College Of Engineering is a 150 year old institute, a centre of academic excellence in the country.

"Learning is of two natures: it is disciplined, focused, studied and hard work! It is also led by wandering minds that drift out of the window into trees and the clouds above. Seemingly contradictory, these two natures of the mind compliment and reinforce each other. One catalyses the other." - Prof. Christopher Benninger

The master plan of the campus was developed based on urban principles envisioned by Ar. Christopher Benninger.
The new academic building is the first building to start as per the integrated layout and becomes a successful insert into the intended "Image of the campus" by creating an ambience for knowledge generation and for imparting it to others. The 24 m high building has an exposed concrete finish with built-in murals and stonecrete panels on the facade. Its plan attempts to enhance and integrate itself with the strong natural features of the site, notably the riverfront, with porches opening into it. The structure consists of four storeys of classrooms, labs and faculty rooms with a riverside view. The ground floor has a 200 seater auditorium and a 150 seater seminar hall. North-south orientation of the building reduces heat gain and eliminates the need for air-conditioning. Staircases and toilets block the harsh south sun.

The site has existing trees which have been identified as "iconic" and the values of these have been enhanced by creating courtyards and plazas around them. The building expresses an architectural language that serves as an ideal for future buildings on the campus.
Top