Aaran World School back to all projects
Aaran World School
Aaran World School
Concept

The classroom blocks are varied in scale in response to the growth curve of its occupants and a curve along its length envelops the entire composition to highlight the undulation of the blocks.

The curve holds and lifts the entire floor to activate the public space below emphasizing on the free flowing nature of the space.

The curvilinear classroom level is lifted above the ground to create a free public floor below that opens on two sides and is easily accessible by all.

A transparent level is then added above the classroom level, housing activity spaces like libraries, dance rooms, etc. A more opaque level is added on top finishing the composition housing labs, AV rooms, etc.

Services like stairs, toilets become plug-ins attaching itself to the main building, within easy access. The corridors are relegated to the south face to act as a buffer and as a viewing deck towards the playing field beyond.

The opaque level is enveloped by a perpendicular curve that helps to further define the classroom.

The entire composition is then emphasized by the third curve of the amphitheatre that dips down in the vertical.

Sustainability concept Compact building....The building is very modest and simple in plan. All the functions are arranged linearly along the length of the building.

The twelve classroom blocks are placed linearly on site towards the north, oriented in the north-south direction, to minimize heat gain and maximize views to landscape. This forms the compact footprint of the building, making it easily accessible from the tree lined avenue in the front.

Linear ramps peel off from the undulating planes at each level to create an entirely barrier free building. Concrete as a construction material - ..... Flooring materials include red oxide and sleeper wood.

Concept The building is conceived as 3 planes in all 3 different axes are juxtaposed to create playfulness in the entire atmosphere. A curve holds and lifts the entire floor up, of classrooms that are arranged along the same axis to free and activate the common spaces below emphasizing the need for open spaces on the ground. A transparent level is then added above the classroom level, housing activity spaces. More serious and focused activities go on to top into a relatively closed and opaque level which is enveloped by a perpendicular curve. Service blocks become plug-ins attached to the main building, within easy access. The entire composition is then emphasized by the third curve of the amphitheatre that dips down in the vertical.

This curve holds and lifts the entire floor of classrooms up to free and activates the common spaces below emphasizing the need for open spaces for playground, community dining and performances creating a multipurpose ground plane.

A more opaque level is added on top finishing the composition housing labs, AV rooms, etc.

Sustainability concept The twelve classroom blocks are placed linearly on site facing to the north, oriented in the north-south direction, to minimize heat gain and maximize views to landscape. This forms the compact footprint of the building, making it easily accessible from the tree lined avenue in the front, a rarity in hot and arid regions of Ahmedabad. The classroom blocks are arranged along the same axis but varied in scale in response to the growth curve of its growing occupants. A curve along its length envelops the entire composition to highlight the undulation of the blocks. The curvilinear classroom level is elevated from the ground to create a free public floor below that opens on two sides and is easily accessible by all.

Linear ramps peel off from the undulating planes at each level to create an entirely barrier free building. The corridors are relegated to the south face to act as a heat buffer from the south sun and are used as a viewing deck towards the playing field beyond.

Rough everyday concrete is used as a construction material making the building labour intensive offering employment to people. Concrete as a building material saves about 5% of building footprint, has lower embodied energy for the total mass covered in the building against brick, stone, mud or steel and has more endurance than brick, mud or steel as building material making it sustainable.

Flooring materials include red oxide and sleeper wood.

Top